anatomi, check

/ Permalink / 0
5 veckor har gått sen den dagen vi startade Anatomi/fysiologi-kursen. Uppskrämda och nästan inställda på omtenta från första stund. Ett tag var allt ett virrvarr i huvudet och man tänkte att det är omöjligt att få in så mycket i skallen på kort tid. När jag tittade på Mattias gamla tentor från samma kurs så var tanken: "Hur i helskotta ska jag kunna svara på dessa frågor om fem veckor?!"
Veckorna gick och ju mer jag pluggade ju mer kunde jag tillägga i hans svar på tentorna, tänka att "där kunde han ha skrivit så istället för att få högre svarspoäng på den här frågan". Jag fattar vad ett hormon är, vad RAAS-systemet handlar om, hur aldosteron bidrar till högre blodtryck, vad en hemoreceptor är, medulla oblongata, hypothalamus, diencephalon, mescensephalon, cortex, cyrus, sulkus, blodtrycksreflexen, parasympatisk- och sympatiska nervsystemet.
Jag har pluggat. Jag har fan råpluggat. Tänkt att jag ska fasiken inte göra en omtenta så här tidigt in i utbildningen. Mattias gav mig en sporre; om jag klarade anatomitentan på första försöket skulle jag få den nya Fitbit charge 2!
Jag har gått i genomsnitt kanske 5000 steg om dagen i den här kursen. Vissa dagar inte ens 3000. Någon gång har jag faktiskt masat mig iväg på gymmet för att rensa huvudet och öka på  stegen lite. Men det är inte många gånger det har skett.
Inatt var natten jag haft i åtanke i fem veckor: natten innan anatomitentan. Jag har sovit som en kratta. Vaknat flera gånger och tittat på klockan, trots att vi ställde tre larm igår kväll. Hinkade fyra koppar kaffe imorse och begav mig mot tentasalen. 08.00 låstes dörrarna och tentorna delades ut. 27 sidor, 58 frågor, 100 poäng totalt och 6HP.
Jag svarade på alla frågor. Några enstaka gissade jag på, men de flesta hade jag mer eller mindre koll på. Nu är det bara en evig väntar tills de är rättade och vi får svart på vitt hur det gick. En del av mig säger att jag klarade mig. En annan del av mig säger att det inte räckte. För ett E krävs 65% av poängen. Allt över det är en bonus.

Men det är bara att släppa det för stunden och gå vidare, för imorgon startar nästa kurs! En 15hp-kurs Omvårdnad - hälsa, miljö och omvårdnadshandlingar. I denna kurs ska vi även ha läkemedelsberäkning med en tenta den 22/12. När den kursen är gjord är T1 avklarad! :D
Till top